Een dagje mee op de bouw met Rick

Altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen op de bouw? Mooi, want Rick Langeveld neemt je mee op zijn werkdag. En die begint behoorlijk vroeg: om 7.15 uur meldt hij zich bij de container op de bouwplaats.

Start van de dag

“Eerst een bakkie koffie vatten met mijn collega’s!” Ondertussen wordt de dag doorgesproken. Waar zijn ze gisteren gebleven? En wat staat er voor vandaag op de planning? Alle materialen en gereedschappen worden klaargelegd en dan kan iedereen aan de slag.

“Ik ben monteur elektrotechniek bij Megens”, vertelt Rick. “Meestal werken we aan projecten in de utiliteitsbouw, maar nu zijn we bezig met een verbouwing bij een juwelier.” Als monteur werk je meestal een aantal weken of maanden aan één project. Dat zie je dan van begin tot eind ontstaan.

De werkzaamheden van een elektrotechnisch monteur

Doordat je bij het complete traject betrokken bent, zijn de werkzaamheden ook behoorlijk afwisselend. Het begint vaak met het aanleggen van kabels en dekken maken. Hierdoor worden de kabels netjes weggewerkt en aan het oog onttrokken. Alleen de centraaldoos en de stopcontacten blijven nog zichtbaar.

Andere contactdozen worden ingebouwd en ingesmeerd. Alles wordt netjes afgewerkt opgeleverd. Tegenwoordig wordt bijna elk project ook nog eens verduurzaamd door het plaatsen van zonnepanelen. Na het afmonteren van de verdeelkast kan het project opgeleverd worden aan de klant. We lopen dan alles netjes door en we geven uitleg over hoe alles werkt.

Iedere dag is anders

“Het leukste aan mijn werk is de afwisseling. Ik werk steeds weer op een andere locatie, met andere mensen. Binnen een project werken we vaak met 2 tot 4 man van Megens, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mensen van andere bedrijven aan het werk.”

Ook zijn er steeds weer andere wensen en eisen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast kom je altijd onverwachte dingen tegen. Er is een leiding geraakt of iets anders zit tegen. Ik vind het leuk om zulke problemen snel en goed op te lossen.”

Hard werken, hard lachen

Op de bouw heerst een goede sfeer. Er wordt hard gewerkt door iedereen. We helpen elkaar waar nodig en er worden de nodige grappen gemaakt. “Een beetje ouwehoeren met collega’s is er altijd wel bij!” Is het niet tijdens het werk, dan wel tijdens het schaften in de container. Daar is een aparte hoek ingericht waar we allemaal even uit kunnen rusten en lunchen.

Vroeg op, maar ook vroeg klaar

“Het voordeel van vroeg beginnen, is ook dat we weer vroeg kunnen stoppen. Om 15.45 uur gaan we opruimen. Alle gereedschappen gaan terug in de container, zodat we het de volgende dag weer kunnen pakken. Meestal rij ik samen met collega’s terug naar de zaak. Een gezellig einde van de werkdag.”

Verder groeien bij Megens BV

“Als elektrotechnisch monteur doe ik heel veel ervaring en kennis op. Ik blijf dit zeker nog een flink aantal jaren doen. Daarna zie ik mezelf wel op kantoor zitten als werkvoorbereider. Het lijkt me namelijk ook heel leuk om mee te denken met projecten en de monteurs te ondersteunen in hun werk.”

Elektrotechnisch monteur: ook iets voor jou?

Rick deed de opleiding Middenkader Engineering Elektrotechniek niveau 4. Na zijn laatste stage bleef hij werken bij Megens BV. Heb jij een soortgelijke opleiding en wil jij graag Ricks collega worden? Kijk dan naar deze vacature en vul meteen het sollicitatieformulier in!