De laatste tijd twijfelen steeds meer mensen over het investeren in zonnepanelen. Deze zorgen worden gevoed door verschillende negatieve mediaberichten over extra kosten, geen ruimte op het stroomnet en de onzekerheid rondom de salderingsregeling. Alles bij elkaar zien we dat consumenten nu aarzelen over de aanschaf van zonnepanelen. Terwijl dat eigenlijk niet nodig is. In dit blog lees je eerlijk over de huidige uitdagingen, maar ook over de oplossing die Megens Elektrotechniek biedt.
De salderingsregeling geldt nog tot eind 2024
Met zonnepanelen op je dak wek je overdag stroom op. Het overschot aan stroom dat je niet direct gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Maar ’s avonds, wanneer de zon onder is, heb je nog steeds elektriciteit nodig.
De salderingsregeling stelt je in staat de stroom die je teruglevert te verrekenen met de stroom die je afneemt, tegen hetzelfde tarief. Dit maakt het stroomnet in feite een grote batterij: je levert stroom wanneer je veel opwekt en neemt het weer af wanneer je het nodig hebt. Er is wel een maximum aan wat je mag salderen: Er zijn energieleveranciers die een lagere vergoeding geven voor het overschot, als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt.
Helaas is er ook slecht nieuws: de regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Dit is nog een voorstel dat kan veranderen, maar het geldt voor iedereen, zowel voor degenen die al zonnepanelen hebben als voor degenen die ze nog willen aanschaffen. Gelukkig blijft de terugverdientijd nog steeds heel goed te overzien: die staat op zeven jaar!
Energieleveranciers krijgen te veel teruggeleverde stroom
Een andere ontwikkeling die voor onrust zorgt, is de opkomst van terugleveringskosten voor zonnestroom. Energieleveranciers hebben zoveel klanten met zonnepanelen dat ze gedwongen zijn maatregelen te nemen. De salderingsregeling, die nu nog van kracht is, verplicht energiebedrijven om alle teruggeleverde stroom af te trekken van de afgenomen stroom voor elke klant. Hierdoor brengen huishoudens met zonnepanelen weinig geld op voor het energiebedrijf. In sommige gevallen moeten energiebedrijven zelfs geld aan hun klanten betalen als de zonnepanelen meer opwekken dan de klant verbruikt. Maar deze regeling is voor de energieleverancier niet lang houdbaar. Het invoeren van terugleveringskosten lijkt dan de oplossing.
Wat dit betekent voor jouw situatie is niet altijd meteen duidelijk. Daarom is het belangrijk om zelf inzicht én overzicht te krijgen op je energiestroom. Megens Elektrotechniek en SolarEdge helpen je daarbij.
Megens Elektrotechniek denkt in oplossingen met de apparatuur van SolarEdge
Gelukkig is er een oplossing die de voordelen van zonnepanelen behoudt en zelfs verbetert: de omvormer en power optimizer van SolarEdge. Deze geavanceerde apparatuur is de sleutel tot een efficiënter en kosteneffectiever gebruik van zonnepanelen.
De omvormer fungeert als het ‘brein’ achter SolarEdge Home en wordt samen met een power optimizer, een homebatterij en andere slimme-energieapparaten geïnstalleerd. Deze combinatie vormt samen de oplossing voor jouw energievraagstuk. Want met deze technologie kun je je zonnepanelen beheren en je opgewekte energie zelf opslaan. Je behoudt dus de regie over je stroomverbruik door slimme monitoring op afstand en je bent minder afhankelijk van je energieleverancier.
Daarnaast kun je vertrouwen op geavanceerde veiligheidsvoorzieningen en de systeemcapaciteit is te vergroten door meer batterijmodules aan te sluiten op je omvormer.
Blijf kosten besparen op je energie met SolarEdge accu-opslag
Wat misschien wel het allerbelangrijkste is voor consumenten: de apparatuur van SolarEdge zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing. Door de efficiëntie van het systeem te verbeteren, kunnen zonnepaneelbezitters meer stroom opwekken en beter profiteren van hun investering.
Neem contact op met Megens Elektrotechniek voor meer informatie. Als expert op het gebied van energievraagstukken vertellen we je graag over alle mogelijkheden die er zijn. Samen kunnen we een duurzamere toekomst creëren en de voordelen van zonnepanelen behouden. Zelfs in een veranderend energielandschap.