Circulair installeren: duurzaam ondernemen zou de standaard moeten zijn

Megens Elektrotechniek is zich enorm bewust van de ecologische voetafdruk die wij als mens achterlaten op onze planeet. En als bedrijf nemen we daar dan ook onze verantwoordelijkheid in. Want het duurzame gedachtengoed is intussen een belangrijke kernwaarde van ons geworden.

Natuurlijk verbruiken we energie en installeren we systemen die aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Maar waar het kan, doen we dat met zorg voor de aarde.

Oude meterkasten krijgen een tweede leven

Vaak begint een project met het verwijderen van oude apparatuur en bekabeling. Vroeger werd er snel en doeltreffend gesloopt, maar nu doen we dat een stuk voorzichtiger. Niet slopen, maar oogsten! Oude groepenkasten halen we uit het pand, maar laten we intact. We bewaren ze voor Circolektra, een werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mooi werk doen: het verzamelen en sorteren van onderdelen, het demonteren van producten en het repareren en refurbishen van producten.

Megens Elektrotechniek is circulair installateur

Als lid van het Urban Mining Collective staan wij voor circulair installeren. Dat betekent dat wij in eerste instantie altijd kijken of het mogelijk is om circulaire producten te gebruiken. Metalen kabelgoten hebben bijvoorbeeld nauwelijks te lijden onder jarenlang gebruik. De hergebruikte kabelgoten zijn altijd van volwaardige kwaliteit en, als dat nodig is, opnieuw getest en gecertificeerd door onze leveranciers.

Duurzaam inkopen is een tweede natuur geworden

Niet alle materialen zijn als ‘re-use’ of ‘refurbished’ te krijgen. Dat is nou eenmaal een gegeven. Gelukkig zijn er ook nog gerecyclede materialen te krijgen, waarbij de grondstoffen van oude materialen worden gebruikt om er nieuwe producten van te maken. Daarna vullen we pas aan met nieuwe artikelen. Hierdoor ontstaat een vorm van ‘hybride installeren’.

Maar ook bij deze gloednieuwe producten kijken we heel goed naar waar we inkopen. Door lokaal in te kopen zorgen we bijvoorbeeld voor minder transportbewegingen om aan onze materialen te komen. Zo halen we weer een belastende stap uit het proces.

Wees een deel van de oplossing, niet van het probleem

Op deze manier doen we altijd wat we kunnen om bij te dragen aan de zoektocht naar een oplossing voor het klimaatvraagstuk. Wij inspireren onze opdrachtgevers graag en hopen dat we hen kunnen prikkelen met onze visie: het reduceren van grondstofgebruik, minder afval produceren en de levensduur of gebruiksfase van producten en materialen opnieuw inzetten.

Een grondstoffenpaspoort voor je duurzame project

Wil je kiezen voor circulaire installatie, maar houdt het kwaliteitsvraagstuk je nog tegen? Dat is absoluut niet nodig. Megens Elektrotechniek is zich bewust van haar verantwoordelijkheid en gaat een materialenpaspoort bijhouden, wat met de oplevering van het project overhandigd wordt. Zo weet je precies welke installatiematerialen er gebruikt zijn, waar ze ingekocht zijn en door wie ze eventueel opnieuw gekeurd zijn. Zekerheid voor alles. Op dit moment is het materialenpaspoort nog in ontwikkeling, maar we houden je natuurlijk op de hoogte!

Meer lezen over de manier waarop Megens Elektrotechniek onderneemt?

Gerealiseerd project: circulaire verbouwing scoutingsgebouw Den-Bosch

Gerealiseerd project:

circulaire verbouwing scoutingsgebouw Den-Bosch