Megens en Loetje: van Bouw tot Biefstuk in Vught

Megens en Loetje: van Bouw tot Biefstuk in Vught

Megens en Loetje gaan qua samenwerking al een tijdje terug. Het begon in Nijmegen, waar de match heel goed bleek te werken. Toen volgden Rotterdam, Breda en Eindhoven en daarna Enschede en Zwolle. En sinds kort is ook Loetje Vught een overheerlijk feit!

Maar hoe ziet dat proces van bouw tot biefstuk er nou uit? Wat gebeurt er voordat een restaurant zijn deuren kan openen?

Het begint met een plan

Loetje Vught is gevestigd aan de Helvoirtseweg in een pand waar al eerder een horecabedrijf zat. Dat betekent dat er al het één en ander aan elektrische installaties aanwezig was. Toch besloten we gezamenlijk dat het beter was om helemaal opnieuw te beginnen. Al het oude verwijderen en daarna vanaf nul weer opbouwen met een gloednieuwe hoofdmeterkast.

Het voordeel daarvan is dat je zeker weet dat alles wat je plaatst en installeert van goede kwaliteit is. Je hoeft geen nulmeting te doen en te vertrouwen op werk wat een ander ooit aangelegd heeft. Dat is een kwestie van kiezen voor veiligheid en betrouwbaarheid.

De technische tekening is de leidraad

Nadat we in kaart hebben gebracht wat er allemaal moet gebeuren, verwerken we dit in een technische tekening. Dat is een plattegrond van het pand, waarop de volledige elektrische installatie ingetekend is. Bij Loetje Vught ging dat om:

  • Kabelgootwegen
  • De data-installatie
  • De elektrische installatie
  • De verlichtingsinstallatie
  • Alle aansluitingen in de keuken
  • De elektrische aansluitingen voor de W-installateur

Voor de verlichting kozen we voor een KNX-systeem. Dat is een intelligente domotica-oplossing voor gebouwen, waarbij verschillende systemen met elkaar kunnen communiceren. Zo zijn er een aantal handige verlichtingsscènes geprogrammeerd. Sfeerverlichting in de avond en groot licht tijdens de schoonmaak, bijvoorbeeld. Heel gebruiksvriendelijk voor de medewerkers.

De uitvoering: onze monteurs aan het werk

De monteurs van Megens zijn per Loetje restaurant zo’n 12 tot 16 weken op de bouw te vinden. De werkzaamheden beginnen met het aanleggen van een kabelgoot, buisleidingen en het leggen van honderden meters aan bekabeling. Daarna worden alle elektrische installaties aangelegd, sensoren geplaatst en netjes afgewerkt.

Dan volgt een uitgebreide test. Klopt alles precies zoals we het bedacht hebben? Of moeten er nog kleine aanpassingen gedaan worden? Want soms werkt iets in de praktijk toch net iets anders.

De oplevering

Een spannende dag, want we gaan proefdraaien met de medewerkers van Loetje. Het lege restaurant draait als een malle. De kok zet alle elektrische kookpitten aan en alle andere systemen worden maximaal belast. De medewerkers weten intussen precies hoe ze de nieuwe installaties moeten bedienen. Loetje Vught is er klaar voor!

Natuurlijk blijft Megens altijd bereikbaar in het geval van calamiteiten, storingen en onderhoud. Maar voor nu nemen Megens en Loetje afscheid van elkaar.

Tot de volgende Loetje!

Bekijk hier meer mooie projecten van: