De herbestemming van Supertex: Megens Elektrotechniek aan het werk

In het hart van Gennep stond een prachtig pand al jarenlang leeg: het voormalige gebouw van familiebedrijf Supertex. Het was één van de eerste textielsupers van Nederland, maar in 2015 ging het bedrijf helaas failliet. In 2022 kreeg aannemersbedrijf Kaal de opdracht om het gebouw nieuw leven in te blazen. Zij zochten contact met Megens Elektrotechniek en de samenwerking was al snel een feit.

Een nieuwe bestemming voor een historisch pand

1

Het project om het Supertex-pand een nieuwe bestemming te geven begon in 2022 met de eerste gesprekken en tekeningen. Het doel was duidelijk: de begane grond moest een commerciële ruimte blijven, terwijl daarboven een koopappartement en luxe huurappartementen zouden komen. Deze appartementen, ontworpen voor de bovenkant van de markt, zijn ideaal voor senioren. Denk hierbij aan een ruime indeling en de aanwezigheid van een brancardlift. In de kelder wordt een garage aangelegd waar bewoners hun auto’s kunnen parkeren.

2

De rol van Megens Elektrotechniek bij de verbouw van Supertex

Intussen is de bouw en verbouw al in een vergevorderd stadium. Megens Elektrotechniek speelt hierin een onmisbare rol. Vanaf de eerste fase waren wij betrokken bij de technische aspecten van de herbestemming. Onze engineer maakte gedetailleerde technische tekeningen, die de basis vormden voor de verdere uitwerking van het project. Pieke, werkvoorbereider bij Megens Elektrotechniek, zorgde voor de coördinatie van alle materialen en de planning van de monteurs, zodat het project soepel verloopt.

Van november 2023 tot juli 2024 zijn er dagelijks twee monteurs van Megens Elektrotechniek op de locatie aan het werk. Zij zijn verantwoordelijk voor het aanleggen van alle technische installaties. Dat gaat van het leggen van leidingen en het installeren van diverse schakel- en verdeelinrichtingen tot het aanbrengen van de nieuwste intelligente systemen. Projectleider Twan houdt hierbij het overzicht op het totale plaatje.

Megens Elektrotechniek legt innovatieve technische installaties aan

Eén van de hoogtepunten van dit project is de installatie van geavanceerde domotica-systemen. Zo worden er in het koopappartement in totaal 155 lichtarmaturen geplaatst, die allemaal aangestuurd worden via een slim domotica-systeem. Dit biedt bewoners niet alleen gebruiksgemak, maar ook een hogere mate van veiligheid en energie-efficiëntie.

3

Daarnaast zorgen de monteurs van de afdeling Duurzaam voor de installatie van zonnepanelen. Net als de omvormers en patchkastjes voor dataverkeer worden deze netjes afgewerkt en geïntegreerd in het geheel. De KNX-monteur van Megens Elektrotechniek heeft de taak om de intelligente lampen in het luxe koopappartement in te regelen, geheel volgens de wensen van de koper en de interieurarchitect die ingeschakeld werd.

4

Een nieuwe toekomst voor het Supertex-pand

Het eindresultaat mag er zijn. De moderne commerciële ruimte op de begane grond biedt straks plaats aan één of meerdere winkels. De luxe huurappartementen en het koopappartement worden instapklaar opgeleverd en zijn voorzien van alle gemakken.

Dit project in het centrum van Gennep is een prachtig voorbeeld van hoe historische panden opnieuw van grote waarde kunnen worden met de juiste technische expertise en een goede samenwerking. Voor Megens Elektrotechniek was dit een geweldig project om aan te werken, omdat we door de luxe afwerking alles uit de kast mochten trekken. We zijn van begin tot eind betrokken bij dit project en zetten er straks na de oplevering vol trots onze naam onder.