Energiemonitoring via een online dashboard

Het consequent en actief bijhouden van je energieverbruik hoort steeds meer bij deze tijd. Energie hebben we nodig, maar het is duur en vervuilend. Twee goede redenen om het verbruik ervan goed in de gaten te houden. Dat kan nu ook via een online dashboard.

Meten is weten

Het startpunt van energiemonitoring ligt bij de slimme meter. Is jouw bedrijfsgebouw al voorzien van zulke meters? Dan kun je zonder opstartkosten gebruikmaken van het online dashboard. Maak je nu nog gebruik van oude meters? Dan kan energiemonitoring een goede reden zijn om over te stappen op de slimme variant.

Alle data uit je slimme meters koppelen we aan een softwareprogramma dat de gegevens vertaalt naar een online dashboard. Je logt in via je bedrijfsaccount op dit platform en zo krijg je in één oogopslag helderheid over je energieverbruik.

De voordelen van een online dashboard

Oké. Leuk, die grafiekjes. Maar wat kun je daar nu verder mee? Nou, meer dan je denkt:

  • Alle metingen van gas, water en elektra staan in glasheldere grafiekjes.
  • Heb je zonnepanelen op je dak? Dan koppelen we deze ook aan het online dashboard. Je krijgt nu niet alleen inzicht in je verbruik, maar ook in je teruglevering.
  • Als je energie afneemt bij verschillende energiebedrijven, is het moeilijk om écht inzicht in je verbruik te krijgen. Ieder bedrijf heeft zijn eigen manier van het delen van data en dat maakt het totaal onoverzichtelijk. Maar in het online dashboard komen al deze gegevens samen en kun je gemakkelijk vergelijken.
  • Je kunt een alarm instellen bij het overschrijden van een bepaalde grens die jij zelf aangeeft. Zo hou je ook in de praktijk een vinger aan de pols.
  • Vanuit Megens ontvang je eens per maand een rapportage. Hierin staan de belangrijkste bevindingen en conclusies.

Aan de slag met je energieverbruik

Je kunt nu gaan bijstellen. Want als je ziet dat er op zondag toch behoorlijk wat energie verbruikt wordt, terwijl het bedrijf gesloten is. Waar ligt dat dan aan? Het dashboard vertelt het je. Zo kun je sluimerverbruik een halt toeroepen en dat ga je terugzien in het dashboard. En op je energierekening!

Van energiemonitoring naar energie-advies

Dan kunnen we nog een stap verder gaan. Wanneer je al een tijdje met het online dashboard werkt, wordt het energieverbruik steeds inzichtelijker. Megens kan al deze gegevens verwerken in een energie-advies. We komen dan naar je toe en we bekijken hoe jullie bedrijfsgebouw bouwkundig in elkaar zit. Ook het wagenpark nemen we onder de loep. Samen met alle slimme metingen komen we dan tot een energie-advies.

Van energie-advies naar energiebesparing

We onderzoeken ook alle besparings- en subsidiemogelijkheden voor jouw bedrijf. In een energie-auditverslag lees je precies wat de verwachtte effecten zijn als je deze besparingsmaatregelen treft. Dan gaat het bijvoorbeeld om het installeren van een warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen. Allemaal maatregelen die binnen maximaal vijf tot zeven jaar terug te verdienen zijn.

Starten met energiemonitoring

Is bij jullie de tijd nu ook écht rijp om het energieverbruik onder controle te krijgen? Kies dan voor een abonnement op het online dashboard voor energiemonitoring. Dan is de eerste stap richting energiebesparing gezet.